Jak využít dovednosti z šachu v podnikání

classic
Přejít na obsah

Jak využít dovednosti z šachu v podnikání

HryJinak - deskové hry, které hrajete s lehkostí
4 Duben 2020
Na webu magazínu Entrepreneur byl zveřejněn článek, týkající se podnikání a šachu. Prezidentka a zakladatelka společnosti Kitchen Concepts Unlimited LLC Joelle Mertzel v něm popisuje, jak přínosné mohou být šachy pro podnikatelky a manažerky. U žen však klasické šachy nejsou příliš oblíbené. Proč tomu tak je? Možná je pro většinu z nich nepředstavitelné, že mají v určité pozici např. obětovat několik figur, včetně dámy a dát šachmat, tedy docílit toho, aby "panovník zemřel". Možná hraje roli i časová náročnost šachové teorie. Málokdo má totiž v dospělosti tolik volného času, aby mohl alespoň deset hodin týdně věnovat studiu a tréninku šachu.

Dnešní svět politiky a podnikání je však odlišný, než byl v dobách perských králů. Bitvy nyní většinou probíhají v soudních síních. Hledají se cesty, jak získat výhodu nad konkurencí, volí se dlouhodobé strategie, obsazují se trhy, hledají se investiční příležitosti apod. Jak však rozvinout mysl člověka, aby byl schopen vidět důležité souvislosti, činit správná rozhodnutí a to i v dlouhodobém časovém horizontu?

Jednou z možností, jak efektivně zdokonalit tyto dovednosti, může být i hra s šachovými figurami s názvem "České šachy". Partie jsou výrazně kratší a hra je časově nenáročná na trénink. Cílem hry je umístění osmi pěšců, což můžeme přirovnat např. k obsazení trhu. Pokud budeme lehkovážně umísťovat pěšce, můžeme se dostat do situace, kdy naše figury (investice) budou zablokované a soupeř snadno zvítězí. Pokud budeme sledovat pouze svoji pozici a možnosti, soupeř může zablokovat naše možnosti a také poměrně snadno získá výhodu. Před každým tahem je tedy vhodné posoudit, jaký význam má poslední tah soupeře, zda vylepšil pozici nebo umístil pěšce atd. Vyhrát proti silnému hráči není vůbec snadné. K vítězství však vede vlastní píle a nápaditá mysl. S každou další partií se Vaše schopnosti vidět Vaše příležitosti ve správných souvislostech samozřejmě zlepšují.

Svět se mění a změny přicházejí ze všech stran. Je čím dál propojenější a komplikovanější než byl dříve. Úspěšný v pracovním, ale i osobním životě bude ten, kdo bude schopen vhodně zkombinovat dostupné prvky nebo znalosti a vybere správnou cestu nebo vytvoří další inovace. V tom pomohou i "České šachy", hra kterou si můžete snadno zahrát i s běžnou šachovou soupravou.



Baví Vás logické deskové hry? Pokud ano, tak vyzkoušejte novou hru s šachovými figurami. Je to zcela odlišná dimenze hry, než klasické šachy, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Návrat na obsah